LUMI: Yksi maailman nopeimmista tietokoneista rakenteilla Kajaaniin!

Agis Fire & Security Oy mukana hankkeessa

EuroHPC Joint Undertaking päätti kesäkuussa 2019 sijoittaa yhden kolmesta huippunopeasta, niin sanotusta pre-exascale-tason supertietokoneesta CSC:n Kajaanin datakeskukseen.

LUMI on ainutlaatuinen yhteiseurooppalainen supertietokonehanke, jossa on mukana kymmenen Euroopan maata ja EuroHPC-yhteisyritys (EuroHPC Joint Undertaking). LUMI-järjestelmä parantaa huikeasti Suomen ja muiden LUMI-konsortiomaiden sekä koko Euroopan tutkimuksen, työllisyyden ja kilpailukyvyn mahdollisuuksia. LUMIn järjestelmätoimittajaksi valikoitui tarjouskilpailussa Hewlett Packard Enterprise (HPE), laitebrändinä HPE Cray EX -supertietokone. Huippunopean laskentatehon lisäksi LUMI on yksi maailman edistyksellisimmistä alustoista tekoälylle ja siitä tulee yksi maailman näkyvimmistä tieteellisiä instrumenteista.

”LUMI-supertietokone tulee olemaan yksi maailman tehokkaimmista ja ekologisimmista supertietokoneista, kun se aloittaa toimintansa vuoden 2021 puolivälissä! Tämä huippuluokan järjestelmä tukee Euroopan tutkijoita, yrityksiä ja julkista sektoria vastaamaan monimutkaisiin haasteisiin ja muuttamaan nämä haasteet mahdollisuuksiksi esimerkiksi terveydenhuollon, sääennusteiden ja kaupunkien ja maaseudun suunnittelussa”, sanoo EuroHPC-yhteisyrityksen toimitusjohtaja Anders Dam Jensen.

Agis Fire & Security Oy toimii kohteessa sammutusurakoitsijana, toimitus sisältää Inergen -sammutusjärjestelmän kriittisiin tiloihin ja sprinklerijärjestelmät ympäröiviin alueisiin.

”Olemme toimittaneet useisiin datakeskuksiin järjestelmiämme, mutta onhan tämä erityinen luottamus saada olla mukana tässä LUMI- projektissa. Perustimme Oulun toimispisteen voidaksemme olla lähempänä asiakkaitamme myös tulevaisuudessa.” sanoo Agis Fire & Securityn toimitusjohtaja Kimmo Karila.